SELAMUN ALEYKÜM

SİTELERİMİZE GELDİNİZ HOŞNUTLUK VERDİNİZ RABBİMİZ KABUL ETSİN

14 Kasım 2015 Cumartesi

Helâl mi haram mı bilmek istiyorum

İlaçlarda haram ürün bulunup bulunmadığı yazılsın



Kişinin ne yiyip içtiğini, giydiğini, kullandığını bilmesi hakkıdır. Kişinin kendi dini inanışları çerçevesinde yaşaması hakkıdır. Kişinin bu haklarına diğer insanların ve hükümetlerin saygı göstermek zorunda olmaları da yine kanunlarla belirlenmiştir. Kişinin kendi dini inanışları ölçüsünde sağlık yardımı talep etmek hakkıdır.

Bütün bu haklar, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde, Avrupa Birliği'nin İnsan Hakları ile ilgili bildirisinde ve ayrıca Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Beyannamesinde yer alan, bu uluslararası bildiriler ve beyannamelerle tanınmış haklardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de bu beyannameleri almış kendi anayasasına yerleştirmiş ve kanun olarak kabul etmiştir.

Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ilgi yönetmeliklerde de kişilerin yani hastaların dini inanışlarına saygı gösterecek bir sağlık sisteminin oluşturulması zorunluluğuna dair kanunlardan bahsedilmektedir. Bütün bunlar kişinin ayrıca Hasta Hakları ile ilgili kanunlarla belirlenmiş haklarıdır. Yani bir çok farklı yönüyle kişinin tüm açılardan doğan hakları vardır. İnsanlık Hakkı, Tüketici Hakkı, Sağlık Hakkı, Dini Haklar, Vatandaşlık Hakkı, Ulusal Haklar, Uluslar arası Haklar... Bu; insan olduğunu kabul eden, bu yüzden kendisini Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin şemsiyesi altında gören her insanın da karşısındaki insana teslim etmesi gereken bir haktır.

Bütün bu sebeplerle kişilerin kendileri için kullanılan veya bizzat kendinin kullanacağı tüm ilaç ve tıbbi malzemelerde İslam Dini açısından haram kabul edilen domuz vb malzemelerin kullanılıp kullanılmadığını bilmesi haklarıdır. Kaldı ki bu aynı zamanda bilimsel bir taleptir. Zira bilim "İnsanın ihtiyacına cevap veren şey"dir. Örneğin kan naklini asla kabul etmeyen, Hristiyanlığın içinde bir tarikat olarak görülen Yehova Şahitleri için hiç bir bilim adamı ya da doktor "Madem ki kan naklini kabul etmiyorsun, öyle ise git evine öl!" dememiştir. Bu insanlar için oturmuşlar bilim üretmişler ve onları kansız ameliyat edebilecek teknikler, cihazlar geliştirmişlerdir. Çünkü dediğimiz gibi "Bilim insanın ihtiyacına cevap veren şeydir."

Bu sebeple, nasıl ki bir Yehova Şahidi'ne bir doktor kan nakli bile yapamıyorsa, hastanın seçim hakkı varsa, haberdar edilmek hakkı varsa, domuzu ve İslam'ın diğer haram kabul ettiği ürünleri almak istemeyen kişiler de bunlardan haberdar olabilmelidirler. Yeryüzünde 200 milyon kadar nüfusu (Üyesi) olduğu söylenen Yehova Şahitleri için bilim üretilebiliyorsa, yeryüzünde 1 milyar 700 milyon civarında olduğu söylenen Müslümanlar için de bilim üretilmelidir.

İşte bu yüzden, ilaçların ve diğer tüm tıbbi malzemelerin prospektüslerinde içeriğinde domuz ve/veya İslam'a aykırı her hangi bir malzeme bulunup bulunmadığı, hastaların da görebileceği ve anlayabileceği bir dille açıkça yazılmalıdır.

İlaç ve tıbbi malzeme prospektüslerinde domuz ve haram ürün bulunup bulunmadığı yazılsın
KOPYALA ARAT VE KAMPANYAYI İMZALA
https://www.change.org/p/ila%C3%A7larda-haram-%C3%BCr%C3%BCn-bulunup-bulunmad%C4%B1%C4%9F%C4%B1-yaz%C4%B1ls%C4%B1n-saglikbakanligi?utm_source=action_alert&utm_medium=email&utm_campaign=441118&alert_id=jANsSxjGvq_n6Br2WdDj2Znj44AGvxPX%2Bcz8sfDVxsRXWRSihfzo5o%3D

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TANIŞMAK SÜNNET

Hakkımda

Fotoğrafım
https://www.facebook.com/VAHDED.HOCA SİTEMİZİ ZİYARET EDİP ÜYE OLURSANIZ ÇALIŞMALARIMIZA DESTEK VERMİŞ OLURSUNUZ ALLAH cc CÜMLE MÜMİNLERDEN RAZI OLSUN.

RESİMLERDEN

RESİMLERDEN
İYİ SEYİRLER

HARİTALAR